Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Kamu Hukuku (Türkçe)

Neden İbn Haldun Kamu Hukuku Yüksek Lisans?

Ülkemizde ekonomik, teknolojik, kültürel alanlarda yaşanılan değişim hukuku da etkilemiş, kamu hukukunu ilgilendiren birçok güncel hukuki mesele ortaya çıkmış, bu sorunlara hukuki çözümlerin üretilmesi zaruri olmuş ve böylece profesyonel hukukçuların yetiştirilmesi oldukça önemli hale gelmiştir. İbn Haldun Üniversitesi, kendine özgü yöntemler geliştirip klasik ile birlikte yenilikçi metotları ve teknolojinin sağladığı imkânları da kullanarak Türkiye’nin gelişmesine katkı sağlayan kamu hukuku formasyonuna sahip yetkin hukukçuların yetişmesini amaçlamaktadır. 

Programa kabul alan öğrenciler seçkin hukukçuların olduğu profilin içinde yer bulur, her bir öğrenci için görevlendirilen alanlarında yetkin akademisyenlerden danışmanlık alır, bilimsel projeler konusunda desteklenir. Fakültenin gerçekleştirdiği seminer, konferans, çalıştay, kolokyum gibi etkinliklere katılan öğrenciler kendilerini geliştirme fırsatı bulur. 

Uluslararası bir araştırma üniversitesi olarak faaliyet gösteren İbn Haldun Üniversitesi, alanında uzman akademik kadrosu, zengin kütüphanesi, geniş burs imkânları ve uluslararası bağlantıları sayesinde araştırmacı hukukçulara geniş imkânlar sunmaktadır.

Kamu Hukuku (Türkçe) Yüksek Lisans Programı kontenjanı 15'tir.

Öğrenim Ücreti Muafiyeti

Gerekli şartları sağlamaları halinde;

  • 8 öğrencimize %100 öğrenim ücreti muafiyeti sağlanmaktadır.

Nakdi Burslar

%100 Öğrenim Ücreti Muafiyeti sağlanan bu öğrencilerimizden;

  • 3 öğrencimize, gerekli şartları sağlamaları halinde, aylık 12.600-TL “Başarı Bursu” verilecektir.

Önemli Not: Yukarıda verilen bilgiler 2024-2025 Akademik Yılı kabulleri için geçerli olup bütçe ve kontenjanlar ile sınırlıdır. İlgili kontenjanlara girişte adayların bilimsel değerlendirme sınavları sıralaması esas alınacaktır. Muafiyet, nakdi burslar ve öğretim asistanlığı hakkında detaylı bilgiler ve şartlar için ilgili sayfaları ziyaret ediniz.

Anabilim Dalı Başkanı:

Doç. Dr. Ömer Faruk Erol

Programın Amaçları:

Kamu hukuku alanında yetkin, hukuk biliminin gelişmesinde etkin rol oynayan, mesleki etiğe sahip, uluslararası alandaki gelişmeleri takip eden, aldığı akademik eğitim ile karşısına çıkan hukuki problemleri hakkaniyetle çözebilen, hukuk nosyonuna sahip, hukuk dilini kullanan, düşünüp muhakeme eden, sözlü sunum becerileri gelişmiş hukukçular yetiştirmek amacı ile üniversitemiz bünyesinde 2023-2024 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Kamu Hukuku tezli yüksek lisans programı açılmıştır. Program kapsamında idare hukuku, ceza hukuku, anayasa hukuku, insan hakları hukuku, hukuk tarihi gibi alanlarda dersler verilmektedir. 

Programın dili Türkçedir. Ders saatleri 09.00-17.00 arasındadır. Ders veren hocalarımız alanlarında yetkin hukukçulardır ve öğrencilerin azami fayda sağlayacağı şekilde teknolojik imkanları da kullanarak interaktif olarak ders işlemektedirler. Program; toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. 

Mezun olan öğrenciler, LLM ünvanı kazanır, kamu hukuku alanında uzmanlaşır, düşünme, araştırma, problem çözme yeteneği kazanır ve özgün bilimsel eserler ortaya koyarlar. 

İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
KAMU HUKUKU (TÜRKÇE)
TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS PLANI
I. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Saatler Kredi AKTS
Teori Uygulama
HUK 501B Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği 3 0 3 8
HUK… Program Seçmeli 3 0 3 8
HUK… Program Seçmeli 3 0 3 8
HUK…/… Program Seçmeli/Genel Seçmeli 3 0 3 8
Toplam Kredi 12 32
II. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Saatler Kredi AKTS
Teori Uygulama
HUK 500B Seminer 3 0 0 6
HUK… Program Seçmeli 3 0 3 8
HUK… Program Seçmeli 3 0 3 8
HUK…/… Program Seçmeli/Genel Seçmeli 3 0 3 8
Toplam Kredi 9 30
III. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Saatler Kredi AKTS
Teori Uygulama
HUK 599 Yüksek Lisans Tezi 0 0 0 30
Toplam Kredi 0 30
IV. Yarıyıl
Ders Kodu Ders Adı Saatler Kredi AKTS
Teori Uygulama
HUK 599 Yüksek Lisans Tezi 0 0 0 30
Toplam Kredi 0 30
Genel Toplam Kredi 21 122
ZORUNLU DERSLER
Ders Kodu Ders Adı Saatler Kredi AKTS
Teori Uygulama
HUK 500B Seminer 3 0 0 6
HUK 501B Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği 3 0 3 8
PROGRAM SEÇMELİ DERSLER
Ders Kodu Ders Adı Saatler Kredi AKTS
Teori Uygulama
HUK 552 Irkçılığa Dayalı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi ve Uygulanması 3 0 3 8
HUK 553 Uluslararası Hukukta Temel Belgeler 3 0 3 8
HUK 554 Avrupa İnsan Hakları Hukuku 3 0 3 8
HUK 555 Başkanlık Sistemlerinde Yürütmenin Düzenleyici İşlemleri 3 0 3 8
HUK 556 Ekonomik Kamu Hukuku 3 0 3 8
HUK 557 Spor Disiplin Hukuku 3 0 3 8
HUK 558 Suç Örgütleri 3 0 3 8
HUK 559 Ceza Hukukunda Uluslararası Adli İşbirliği 3 0 3 8
HUK 560 Devlet Kuramı 3 0 3 8
HUK 561 Mülkiyet Hakkının Kamu Hukukundan Doğan Sınırlamaları 3 0 3 8
HUK 562 Osmanlı Hukukunun Genel Yapısı ve İşleyişi 3 0 3 8
HUK 563 Tanzimat Sonrası Osmanlı Hukuku 3 0 3 8
HUK 564 Osmanlı Mevzuatının Yürürlüğü 3 0 3 8
HUK 565 Marka Hakkının Ceza Normları İle Korunması 3 0 3 8
HUK 566 Anayasa Yargısında Bireysel Başvuru 3 0 3 8
HUK 567 Anayasa Yargısında Norm Denetimi 3 0 3 8
HUK 568 Karşılaştırmalı Hükümet Sistemleri 3 0 3 8
HUK 569 Karşılaştırmalı Hukukta Seçim ve Parti Sistemleri 3 0 3 8

LAW 500 Seminer

Bu ders ile öğrencilere farklı bakış açılarına sahip olabilecekleri bir formasyon kazandırılmaktadır. Bu süreçte, öğrenciler öğretim üyelerinin ürettikleri proje ve makale çalışmalarına da aktif katkı vermektedirler.

LAW 501 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği

Öğrencilere bilimsel araştırmaların yöntemleri, teknikleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Bilimsel Araştırma Yöntemi kullanılarak yapılacak bir çalışmada nelerin yapılması gerektiği, nasıl bir yol izleneceği, sorunsalın nasıl saptanacağı, amacın nasıl somutlaştırılacağı, araştırma için doğru yöntemin nasıl belirleneceği, test materyallerinin nasıl geliştirileceği, atıfların nasıl aktarılacağı ve bulguların tartışılıp nasıl sonuca ulaşılacağı gibi. Araştırma yöntembiliminin gelişimi ile ilgili çeşitli makalelerin çözümlenmesi. Yayın Etiği, Eğitim ve Etik, Etik Gerekçelendirme ve Temellendirmeler.

LAW 502 Irkçılığa Dayalı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi ve Uygulanması 

Bu ders kapsamında, ırk ayrımcılığı yapılmaksızın yargı organları önünde eşit muamele hakkı, kişinin güvenlik ve devlet koruması hakkı, medeni ve siyasi haklardan yararlanma hakkı, uyrukluk hakkı, fikir ve ifade özgürlüğü hakkı, mesken edinme hakkı, eğitim hakkı gibi haklar değerlendirilmektedir.

LAW 503 Uluslararası Hukukta Temel Belgeler 

Bu ders kapsamında başta Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi olmak üzere insan haklarına ilişkin belgeler, deniz hukuku, hava ve uzay hukuku, diplomatik ilişkiler, çevre hukuku ve diğer önemli konular hakkında düzenlenen uluslararası belgeler incelenecektir.

LAW 504 Avrupa İnsan Hakları Hukuku

Derste, insan haklarının tarihsel gelişimi, kültürel rölativizm ve insan haklarıyla ilgili çağdaş tartışmalar, İnsan haklarının evrensel ve yerel korunma sistemleri, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları incelenecektir.

LAW 505 Başkanlık Sistemlerinde Yürütmenin Düzenleyici İşlemleri 

Bu derste, başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde başkan tarafından çıkarılan kararname vb. normlar karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Türkiye’de 2017 Anayasa değişikliği sonrasında Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ortaya çıkmıştır. Bu kararnamelerin normlar hiyerarşisindeki yeri, uygulama alanı ve sınırları ayrıca bu dersin konusu olacaktır. 

LAW 506 Ekonomik Kamu Hukuku

Ekonomik hukuk, ekonomik faaliyete uygulanan ve çeşitli hukuk dallarına ait kurallar bütünü olarak tanımlanmaktadır. Ekonomik kamu hukuku ise ekonomik alanda vuku bulan, kamu gücünün ekonomik alanda varlığını doğrudan veya dolaylı biçimde göstermesini sağlayan emredici nitelikli devlet uygulamalarına ilişkin kurallar bütünüdür. Bu ders kapsamında; ekonomi-hukuk ilişkisi, ekonomik kamu hukukunun kaynakları, düzenleyici idari işlemler, ekonomik kamusal örgütlenmeler, ekonominin kamusal ve hukuki çerçevesi, kamusal faaliyetler ve rekabetçi düzlem ve ekonomik alana dair devlet tasarrufları ve ekonomik alana ilişkin yargısal denetimler incelenecektir. Ayrıca küreselleşme ve küresel yönetişim kavramları kapsamında uluslararası uygulama incelenerek idare-ekonomi ilişkisinin farklı pratikleri ve yansımaları mukayese edilecektir.

LAW 507 Spor Disiplin Hukuku

Spor Disiplin Hukuku, sportif faaliyetlerin ve sportif örgütlerin işleyişine ilişkin hukuk kurallarının incelendiği, spor faaliyetleri esnasında katılımcılar, seyirciler ve diğer ilgililer bakımından; eşitlik, adalet ve tarafsızlık temelinde kuralların tatbikini ve spor etiği yönüyle disiplini ve denetimi sağlayan bir hukuk dalıdır. Ders kapsamında; spor hukukunu oluşturan uluslararası ve ulusal mevzuat, etik kurallar ve disiplin kuralları incelenecektir. Bununla birlikte spor faaliyetlerinin denetimini sağlayan uluslararası ve ulusal örgütler, federasyonlar ve kurullar ele alınacaktır. Ayrıca güncel örnekler ışığında, sportif faaliyetler çerçevesinde gerçekleştirilen disiplin ve denetim uygulamaları incelenerek uygulamaya dair işleyiş tartışılmaya ve modellenmeye çalışılacaktır.

LAW 508 Suç Örgütleri 

Bu ders kapsamında ceza hukuku uygulamasında önemli bir yeri olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesinde düzenlenen suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu teorik ve pratik yönleriyle incelenecektir. Bu derste suçun unsurları, nitelikli halleri, özel görünüş şekilleri, diğer örgüt suçlarından farkı, vb. dogmatik konular üzerinde durulacağı gibi konuya yön veren ilgili Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları incelenerek suç örgütleriyle ilgili güncel gelişmelerin tartışılması amaçlanmaktadır. 

LAW 509 Ceza Hukukunda Uluslararası Adli İşbirliği 

Bu derste Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası adli işbirliği sözleşmelerinde ve 6706 sayılı Cezai İşlerde Uluslararası Adli İşbirliği Kanunu’nda düzenlenen suçluların iadesi, adli yardımlaşma, soruşturma ve kovuşturmaların devri, infazın devri ve hükümlünün nakli gibi işbirliği araçları teorik ve pratik boyutta incelenecektir.

LAW 510 Devlet Kuramı

Tarihsel ve teorik bir bakış açısı ile Antik Mezopotamya'daki ilk devletten günümüze kadar gelen devletlerin nasıl teşekkül ettiği, amaçları, unsurları, devletlere tabi olan insanların hakları ve yükümlülükleri değerlendirilecektir. Ayrıca, iktidar, meşruluk, demokrasi, egemenlik, hukuk devleti gibi devlet ile ilgili diğer kavramlar, devlete ilişkin güncel sorunlar ele alınacaktır. 

LAW 511 Mülkiyet Hakkının Kamu Hukukundan Doğan Sınırlamaları

Bu ders kapsamında; Türk Medeni Kanunu'nun Eşya Hukuku kitabında düzenlenen mülkiyet hakkının özel hukuk kuralları dışında kamu hukukundan kaynaklı sınırlanması durumları incelenecektir. Özellikle Anayasa Hukuku ve İdare Hukuku düzenlemelerinin bireyin mülkiyet hakkına müdahale ettiği haller, imar düzenlemeleri, kamulaştırma ve sınırları, Anayasa'da özel mülkiyete konu olamayacağı belirtilen yerlere ilişkin uyuşmazlıklar ve ilgili mevzuat irdelenecektir.

LAW 512 Osmanlı Hukukunun Genel Yapısı ve İşleyişi

Bu derste, klasik dönem Osmanlı hukukunun genel yapısı ve bu yapının işleyiş mekanizmaları ele alınacaktır. Bu kapsamda öncelikle Osmanlı hukukunun şer’î ve örfî hukuk olarak ayırabileceğimiz ikili yapısı incelenecek, Osmanlı hukukundaki kanunlaştırma geleneğine ve yürürlük bakımından şer’î-örfî hukuk ilişkisine değinilecektir. Bununla birlikte hukukun işleyiş mekanizması olan mahkemeler, divanlar ve diğer yargı kurumları ile resmi mezhep anlayışı ve fetva-kaza ilişkisi de incelenecektir. Son olarak ise Osmanlı hukukunun bilgi ve yürürlük kaynaklarının ele alınması planlanmaktadır.

LAW 513 Tanzimat Sonrası Osmanlı Hukuku

Bu derste, Tanzimat döneminin Osmanlı hukukunun klasik yapısı üzerindeki etkileri ve bu etkiler sonucunda hukuki alanda yaşanan değişimler ele alınacaktır. Ayrıca bu dönemdeki hukuk hareketlerini doğuran sebepler, adli teşkilat alanında yaşanan değişiklikler ve bu dönemde karşılaşılan milli ve batı menşeli kanunlaştırmalar incelenecektir.

LAW 514 Osmanlı Mevzuatının Yürürlüğü

Bu derste, Tanzimat dönemi ile birlikte neredeyse hukukun her alanını kapsayan kanunlaştırma ve düzenlemelerin oluşturduğu Osmanlı mevzuatının, Osmanlı Devleti ve sonrasındaki yürürlüğü incelenecektir. Bu kapsamda özellikle Arazi Kanunnamesi, Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyye ve Hukuk-ı Aile Kararnamesi gibi temel kanunlaştırmalar ile Ceza ve Ticaret kanunları gibi batı menşeli kanunların hazırlanması ve yürürlüğe girişi ele alınacaktır. Devamında ise bu kanunların Osmanlı Devleti’nin sona ermesi ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nde ve Osmanlı bakiyesi diğer devletlerdeki yürürlüğü incelenecektir.

LAW 515 Marka Hakkının Ceza Normları İle Korunması 

Bu derste, Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukukunun en temel alanlarından biri olan Marka Hukuku, konuya ilişkin Ceza Hukuku düzenlemeleri bağlamında işlenecektir. Ders kapsamında Marka hukukuna ilişkin yürürlükteki ulusal mevzuat kapsamlı bir şekilde işlenecektir. Bunun yanı sıra marka hakkına ilişkin cezai koruma düzenlemeleri kapsamında marka suçu ulusal ve uluslararası hukuk bağlamında ele alınacaktır. Bu kapsamda Avrupa Birliğinin marka hukukuna ilişkin direktifi, Alman ve İsviçre hukuklarındaki marka hukuku düzenlemeleri ele alınacaktır. 

Bize Ulaşın
Başvur