Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Yüksek Lisans Öğrencimiz Abdülmecit Güldağı’na “Hasan Özderin Makale Yarışması”ndan Ödül

21.02.2023
Yüksek Lisans Öğrencimiz Abdülmecit Güldağı’na “Hasan Özderin Makale Yarışması”ndan Ödül
Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından onbirincisi gerçekleştirilen Hasan Özderin Makale Yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu. Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı öğrencimiz Abdülmecit Güldağı dereceye giren makale sahipleri arasında yer aldı.

Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından onbirincisi gerçekleştirilen Hasan Özderin Makale Yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu. Özel Hukuk Yüksek Lisans Programı öğrencimiz Abdülmecit Güldağı dereceye giren makale sahipleri arasında yer aldı. 

Türkiye ve KKTC'deki tüm devlet ve vakıf üniversitelerinde eğitim alan hukuk öğrencilerinin katılabildiği makale yarışması "Sosyal Medyanın Denetimi" teması ile düzenlendi. Öğrencilerin akademik olarak edindikleri hukuk nosyonunu uygulamalı olarak kullanabilmelerine katkı sunmayı amaçlayan yarışma vasıtasıyla hukuk ihtisası yapan kişilerin fikirlerini hukuksal yazım tekniklerine uygun olarak yazıya dökebilme becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. 

“Karşılaştırmalı Yasal Mevzuat ve Şeffaflık Raporları Bağlamında: Sosyal Medya Platformlarının Yükümlülükleri ve Denetimi” başlıklı makalesi ile yarışmada ikincilik ödülü kazanan Özel Hukuk Yüksek Lisans öğrencimiz Abdülmecit Güldağı, çalışmasında sosyal medya platformları ile kullanıcılar arasında, iki tarafın da haklarını koruyabilmek için nasıl bir dengeye ihtiyaç olduğunu ele alıyor. Güldağı makalesi bağlamında kendisine yönelttiğimiz soruları yanıtladı.

Makale konusunun nasıl oluşmaya başladığından bahsedebilir misiniz? Ne tür bir sorunu incelemek istediniz?

Abdülmecit Güldağı: Makalenin konusu zihnimde ilk olarak Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin düzenlemiş olduğu sosyal medyanın denetimi konulu makale yarışmasını gördüğümde şekillendi. Yıllardır aktif olarak çeşitli sosyal medya platformlarının kullanıcısı olmam nedeniyle konuyu bu platformların denetimi üzerinden ele almayı düşündüm. Aynı zamanda güncel olarak Avrupa Birliği'nin düzenlemiş olduğu Digitial Services Act (DSA) konuya ilişkin merakımı arttırdı.

Sosyal medya kitle iletişiminin yanında kişiler arası iletişimi de sağlamakta olan bir mekanizma. Bu bağlamda sosyal medyanın denetiminde gözetilmesi gereken ne tür dengeler var?

Abdülmecit Güldağı: Aslında ben çalışmamda tam olarak sosyal medyanın bir üçüncü kişi tarafından denetlenmesini ele almadım. Benim ele aldığım husus daha çok sosyal medya kullanıcılarının haklarının, platformlar karşısında korunmasını sağlayacak düzenlemeler getirilmesine ilişkin. Bu nedenle kişiler arası iletişimin platformlar tarafından kötü niyetle kullanılmasının önüne geçilmesini sağlamanın daha etkili olacağı düşüncesindeyim.

İletişimin yoğun bir şekilde dijital ortamlara kaymasıyla sürekli olarak yeni hukuki düzenlemelere ihtiyaç duyulacağını düşünüyor musunuz?

Abdülmecit Güldağı: Hukuk yapısı itibariyle her zaman yeniliklere ve değişiklere ayak uydurmak zorundadır. Bireylerin haklarını korumak için daima düzenlemelere ihtiyaç duyulur. Bu sebeple her konuda olduğu gibi bu konuda da gün geçtikçe yeni düzenlemelerin olması gerektiği kanaatindeyim.

Hukuk alanındaki çalışmalarınızı hangi başlıklar altında yoğunlaştırmayı planlıyorsunuz?

Abdülmecit Güldağı: Yüksek lisans ve sonrasındaki çalışmalarımı iş hukuku alanında gerçekleştirmeyi planlamaktayım. Bu alanda da özellikle çalışanların sosyal medya kullanımına ilişkin sorunlar dikkatimi çekiyor.