Lisansüstü Programlara Yeni Katılan Öğrencilerimiz Akademik Yıla Heyecanla Başladı!

04.10.2024
İbn Haldun Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü 2024-25 Akademik Yılı Oryantasyon Programı 1 Ekim Salı günü Medya ve Etkinlik Merkezi Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirildi.

Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans, Doktora ve Bütünleşik Doktora programlarına yeni başlayan öğrenciler Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Oryantasyon Programı’nda üniversite yönetimi ve öğretim üyeleriyle bir araya geldi. Oryantasyona katılan öğrencilere lisansüstü programların işleyişine, İbn Haldun Külliyesi’ndeki akademik, sosyal ve sportif olanaklara ve üniversitenin destek birimlerine dair bilgiler sunuldu.

Oryantasyon Programı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Osman Kuşakcı’nın açılış konuşması ile başladı. İsrail’in Filistin ve Lübnan’da gerçekleştirmiş olduğu katliamlara değinerek söze başlayan Kuşakcı, Batı uygarlığının insanlığı içine soktuğu krizlerin her geçen gün daha acı sonuçlar ortaya çıkardığını söyledi ve sosyal bilimler alanındaki araştırmacıların bu krizlere yönelik çözümler üretilmesindeki sorumluluklarının altını çizdi.

Lisansüstü programlara yeni başlayan öğrencileri selamlayan İbn Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Arkan, konuşmasında hangi disiplinden olursa olsun günümüzde her araştırmacının yapay zekayı tanıma, anlama ve nitelikli bir şekilde kullanma noktasında gayret göstermesi gerektiğini belirtti. Her mesleğin, her disiplinin yapay zekâ ile iç içe girmekte olduğu dönüşümlere dikkat çeken Prof. Arkan, tarih boyunca insanlığın yaşadığı gelişim ve dönüşümlere sebep olan kırılma noktalarını sıraladıktan sonra insanlığın yeni bir dönüm noktası olarak yapay zekâ ile karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı.

Oryantasyonun ilerleyen bölümlerinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü adına enstitünün organizasyon yapısını ve programların işleyiş süreçlerini öğrencilerle paylaşan Kıdemli Uzman Halit Topçu’nun ardından söz alan Kariyer Merkezi’nden İbrahim Ethem Erdoğdu ise İbn Haldun Üniversitesi’nin öğrencilerine mezuniyetleri sonrasında akademik ve sektörel kariyerlerinin şekillenmesinde verdikleri destekleri anlattı.

Oryantasyonda konuşan Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Dilşad Yakut, İbn Haldun Üniversitesi’nde lisansüstü eğitim hayatının öğrencilere kazandırdığı mesleki deneyim olanaklarına değindi. Yakut, Öğretim Asistanlığı ve Araştırma Asistanlığı gibi görevlerle öğrencilerin akademisyenlik mesleğine yönelik ilk adımları atmakta olduklarını söyledi. Programda söz alan İşletme Bölümü Araştırma Görevlisi ve Doktora Adayı Fatma Halide Kıvrak ise “Yurt Dışında Misafir Araştırmacı Olmak” başlıklı konuşmasında bir misafir araştırmacı olarak elde ettiği tecrübeleri 2023-24 Akademik Yılında İngiltere’de University of Exeter’de doktora çalışması kapsamında yürüttüğü akademik çalışmalar üzerinden anlattı.

Programın son bölümü heyecanlı anlara sahne oldu. İbn Haldun Üniversitesi’nde lisansüstü çalışmalara yeni başlayan öğrenciler oryantasyon boyunca Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nü ne kadar tanımış olduklarını test eden Kahoot! yarışmasına katıldı. Oldukça çekişmeli geçen yarışmada birinciliği kazanan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler yüksek lisans programından Samet Yurduseven 3.000 TL’lik hediye çekinin sahibi olurken, ikinci olan Orta Doğu Çalışmaları programı yüksek lisans öğrencisi Buğrahan Şahin 2.500 TL ve üçüncü olan İktisat Doktora  programı öğrencisi Shehzada Ghulam Abbas 2.000 TL’lik ödülün sahibi oldu.