Yükleniyor, lütfen bekleyiniz.

Mezuniyet Süreci Nasıl Yürütülür?

Enstitü tez yazım kılavuzuna göre şekil-şart kontrolü tamamlanan Üniversite Kütüphanesi ve tez danışmanına verilmek üzere tezin 2 (iki) adet basılı nüshası Enstitüye teslim edilmelidir. Öğrenci isteğine göre bu sayıyı arttırabilir. Öğrenci tez baskı nüshalarıyla birlikte aşağıdaki belgeleri teslim etmelidir.

  • Mezuniyet Formu
  • Tez Merkezi Erişim ve Baskı Onay Formu
  • Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim etmeniz için öğrenci kimlik kartınız.
  • YÖK Tez Merkezinden alınan Tez Veri Giriş Formu

Mezuniyet için dikkat edilmesi gereken hususlar ise aşağıda belirtilmiştir.

Tezsiz Yüksek Lisans öğrencileri için: 

Kayıtlı olunan program çerçevesinde alınması gereken yüksek lisans derslerinin en az 2,50 genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.

Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve altmış AKTS’den az olmamak kaydıyla birisi bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersine, alınması gereken yarıyılda kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır. 

Tezli Yüksek Lisans öğrencileri için: 

Kayıtlı olunan program çerçevesinde alınması gereken yüksek lisans derslerinin en az 3,00 genel not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.

Tezli yüksek lisans programı toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Bu derslerden birisi bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders olmalıdır. Tezli yüksek lisans programı bir eğitim-öğretim dönemi altmış AKTS kredisinin altında kalmamak koşuluyla seminer dersi dâhil en az sekiz ders ve tez çalışması olmak üzere toplam en az yüz yirmi AKTS kredisinden oluşur.

Doktora öğrencileri için: 

Kayıtlı olunan program çerçevesinde alınması gereken doktora derslerinden en az 3.00 genel not ortalamasına sahip olan ayrıca yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez sınavını başarıyla tamamlaması gerekmektedir.

Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesine sahip öğrenciler için toplamı yirmi bir kredinin altında kalmamak koşuluyla asgari yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere bir akademik yılda en az altmış, toplamda asgari iki yüz kırk AKTS’den teşekkül eder. Lisans derecesi ile kabul almış öğrenciler için de en az kırk iki kredilik on dört ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplamda asgari üç yüz AKTS’den teşekkül eder. Derslerden birisi bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içermelidir.

Yüksek Lisans öğrencileri için:

Yönetmeliğe göre “Tez çalışmaları sırasında, öğrencinin tez danışmanının onayıyla, Üniversite tarafından düzenlenen Sosyal, Beşeri ve Yönetim Bilimleri Lisansüstü Çalışmaları Konferansında ya da Üniversite içinde veya dışında düzenlenen bir bilimsel toplantıda lisansüstü çalışmaları ile ilgili sunum yapması veya hakemli bir dergide basılmış veya basıma kabul edilmiş makale yayımlamış olması gerekmektedir. Öğrencinin bu durumu Enstitü Müdürlüğüne teslim edeceği bir belge ile kanıtlaması gerekir.”

Doktora öğrencileri için:

Yönetmeliğe göre “Tez çalışmaları sırasında, öğrencinin Üniversite tarafından düzenlenen Sosyal, Beşeri ve Yönetim Bilimleri Lisansüstü Çalışmaları Konferansında ya da Üniversite içinde veya dışında düzenlenen bir bilimsel toplantıda lisansüstü çalışmaları ile ilgili sunum yapması gerekmektedir. Öğrencinin bu durumu Enstitü Müdürlüğüne teslim edeceği bir belge ile kanıtlaması gerekir.” Aynı yönetmeliğe göre “Doktora tezini tamamlayan öğrencinin tez savunmasından önce, tezinden tek başına veya başka araştırmacılarla birlikte Üniversitenin ismi de kullanılarak üretilmiş, Web of Science tarafından taranan dergilerde basılmış, basıma kabul edilmiş veya düzeltme önerisi almış (revise and resubmit) veya ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından kabul edilmiş olan uluslararası alan endeksleri tarafından taranan bir dergide basılmış veya basıma kabul edilmiş en az bir makaleyi tezi ile birlikte sunması gerekir.”

Dillere ilişkin mezuniyet şartını ya program öncesinde hazırlık programında eğitim alarak ya da program süresince alacağınız dil derslerinde başarılı olarak karşılayabilirsiniz. Eğer mezuniyet şartı olarak istenen dil seviyesinde yeterli iseniz Üniversite tarafından kabul edilen sınav sonucunu belgelediğiniz takdirde mezuniyet yükümlülüğünü sağlamış olursunuz. Üç dilin mezuniyet koşulu olduğu yüksek lisans ve/veya doktora programlarında, İngilizce ve Türkçe zorunlu olmak kaydıyla, üçüncü dil olarak Arapça veya tez çalışmanızın gerektirdiği, danışmanınız tarafından önerilen Arapça dışında bir dili seçmeli olarak alabilirsiniz. Dil yeterlik şartları için Çok Dillilik Esaslarını inceleyiniz.

Bize Ulaşın
Başvur