AMAÇ
İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) her yıl uluslararası sıralamalarda ilk 100 içinde yer alan üniversitelerde Doktora yapacak olan T.C. uyruklu 5 akademisyen adayına Lisansüstü Yurtdışı Eğitim Destek Bursu (LEDEB) sağlayacaktır. Bu kişiler İHÜ’nün;
Söz konusu burs için 5’ten fazla kişinin başvuru yapması durumunda, başvurular Bölümlerin ihtiyaçları dikkate alınarak dengeli bir dağılım sağlayacak şekilde Burs Komisyonu tarafından değerlendirilecektir.
LİSANSÜSTÜ YURTDIŞI EĞİTİM DESTEK BURSUNUN KAPSAMI
LEDEB kapsamında, ülkesine ve yaşam şartlarına göre aylık yaşam masrafı verilecektir. Bu rakamın belirlenmesinde, her ülke için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından “1416 Sayılı Kanun ve Buna Bağlı Yönetmelik Uyarınca Yurt Dışında Lisans ve Lisansüstü Öğrenim Gören Öğrencilere Yapılacak Ödemeler Hakkında Tebliğ”in Ek’indeki listede yer alan en son ilan edilen tutarlar dikkate alınacaktır. Bu miktar evli bursiyerler için %50 oranında daha fazla olacaktır.
Bir defaya mahsus olmak üzere, gidiş-dönüş uçak bileti en fazla 2.000 ABD dolara kadar olacak şekilde karşılanacaktır. Söz konusu biletin alımı ilgili üniversiteden resmi kabul mektubu alındıktan ve Burs Komisyonu onay süreci tamamlandıktan sonra yapılacaktır.
Uluslararası üniversitelere başvuru için şart koşulduğu durumlarda veya bu üniversitelerden şartlı kabul alındıktan sonra, üniversiteye tam kabul edilme kriteri olarak şart koşulan GRE, GMAT, TOEFL, IELTS gibi sınav ücretleri İHÜ tarafından karşılanacaktır. Bu ücretlerin karşılanmasında ilk ödeme öğrenci tarafından yapılacak, kabul alındıktan sonra İHÜ’den talep edilecektir.
Zorunlu seyahat sigortası ve vize giderleri İHÜ tarafından karşılanacaktır. Bu ücretlerin karşılanmasında ilk ödeme öğrenci tarafından yapılacak, kabul alındıktan sonra İHÜ’den talep edilecektir.
Bütünleşik Doktora Programı için verilen destek bursu maksimum 6 yılı, normal Doktora Programı için verilen destek bursu ise maksimum 4 yılı kapsayacaktır. Burs süresi boyunca, her akademik öğretim yılı bitiminde burs verilen öğrencilerin başarı durumuna ilişkin Burs Komisyonu tarafından dönemsel değerlendirme yapılacaktır.
Doktora Programının; hastalık veya ilgili üniversitenin Doktora Programı öğrencimizin ilişiğine son vermesi gibi benzeri nedenlerle kesilmesi durumlarında veya hak sahibinin bursun dondurulmasını istemesi durumunda konu Burs Komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Hak sahibinin, şartları sağlayan başka bir üniversitede devam etme fırsatı varsa burs ödemesine devam edilebilir. Devam edilecek olan üniversitenin şartları taşıyıp taşımadığına ve bursa devam etme fırsatı olup olmadığına nihai olarak Burs Komisyonu tarafından karar verilecektir.
ADAYLARDA ARANAN ŞARTLAR
T.C. uyruklu olmak
İHÜ lisans veya lisansüstü programlarından birinden mezun olmak ya da halen bu programlarda öğrenci olmak.
Mezun veya mezun adayları için Genel Not Ortalaması veya mezuniyet notu en az 3.50 olmak.
Destek Bursundan yararlanmak isteyen adayların yurtdışında uluslararası sıralamalarda yer alan üniversitelere başvuru yapmış olmaları gerekmektedir. Başvuru yapılacak üniversitenin belirtilen kriteri sağlaması için Times Higher Education (THE) World University Rankings veya QS World University Rankings sıralamalarında en son yıl yayınlanan listelere göre ilk 100 üniversite içinde yer alması gerekmektedir. Bununla birlikte, THE World University Rankings by Subject veya QS World University Rankings by Subject sıralamasında, ilgili alanda en son yıl yayınlanan listeye göre ilk 50’de yer alan üniversitelerden kabul alınması durumunda bu durum Burs Komisyonu tarafından değerlendirilecektir.
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/by-subject
https://www.topuniversities.com/subject-rankings
ZORUNLU HİZMET VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER
Zorunlu Hizmet Süresi kabul alınan üniversitelerde Doktora veya Bütünleşik Doktora yapmak amacıyla geçirilen eğitim süresinin 2 (iki) katıdır ve İHÜ’de akademisyen olarak hizmet edilecek zorunlu süreyi ifade eder. Eğitim süresi, kabul alınan üniversiteye yaptırılan resmi kayıt günü (enrollment day) ile diploma tarihi arasındaki süre hesap edilerek bulunur.
Destek bursundan faydalanan öğrenciler Doktora Programı süresince Scopus veya WoS Q1 veya Q2 seviyesinde dergilerde en az 1 yayın çıkarmak zorunda olup, yapılan tüm yayınlarda öğrencinin İHÜ affiliation’ını belirtmesi zorunludur.
Burs desteği alan öğrenci, Doktora Programının fiili olarak başladığı tarihten itibaren en az 200 gün boyunca yurtdışında, Doktora Programı için gittiği ülkede, ikamet etmek zorundadır.
Destek bursundan faydalanacak öğrenciler kendi kefaletleri dışında, birinci veya ikinci derece yakınları arasından bir kişiyi de kefil olarak göstermek zorundadırlar.
Destek bursu alan öğrenci, İHÜ’den burs aldığını doktora tezinde belirtmek zorundadır.